Incendiu de vegetație uscată și stuf în Dudeștii Vechi

Duminică după-amiază, în data de 19 martie, pompierii din cadrul Stației Sânnicolau Mare, cu 2 autospeciale de stingere din dotare, au intervenit pentru stingerea și lichidarea unui incendiu de 𝒗𝒆𝒈𝒆𝒕𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝒖𝒔𝒄𝒂𝒕𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝒔𝒕𝒖𝒇𝒂̆𝒓𝒊𝒔̦, în localitatea Dudeștii Vechi.
Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, pe două bălți uscate, cu mai multe focare. De asemenea, având în vedere schimbarea frecventă a direcției vântului a existat pericolul de propagare a incendiului la locuințele din apropiere. Totodată, unul dintre focare s-a manifestat pe un canal de stufăriș cu lungime de 2 km, zonă în care sunt cuiburi de fazani și căprioare.
În sprijinul lor a intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate.
Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind: 𝙛𝙤𝙘 𝙙𝙚𝙨𝙘𝙝𝙞𝙨 𝙞‌𝙣 𝙨𝙥𝙖𝙩‌𝙞𝙞 𝙙𝙚𝙨𝙘𝙝𝙞𝙨𝙚.

Facem apel către cetațeni să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice.
Nu puține au fost situațiile în care incendiile de miriști și vegetație uscată s-au extins la fondurile forestiere, fiind lichidate cu eforturi susținute ale pompierilor militari, voluntarilor și comunităților locale.

Având în vedere începerea acţiunilor de igienizare a terenurilor de către cetăţeni, pe fondul încălzirii vremii, vă prezentăm câteva măsuri care trebuie respectate pentru arderea în condiţii de siguranţă a resturilor vegetale rezultate, astfel:
❕curăţarea suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
❕desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
‼️ izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier;
✅ asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere și a mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
🚰  stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
❌ interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile constituie contravenţii şi se poate sancţiona contravențional de către ISU Timiș, cu 𝐚𝐦𝐞𝐧𝐝𝐚‌ 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏.𝟎𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢 𝐥𝐚 𝟐.𝟓𝟎𝟎 𝐥𝐞𝐢, conform H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

 

 

INFO CONTACT

Strada Înfrăţirii, nr. 13, cod: 300126, Timişoara, Timiş

0256.434.870, 0256.434.871

0256.430.615

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Această adresă de e-mail nu este destinată semnalării unei situații de pericol. Daca situația dumneavoastră reprezintă o urgență, vă rugăm să apelați numarul 112!

LOCALIZARE

Top